Ένας οπτικός οδηγός για τον Ιατρικό βελονισμό

“Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική τεχνική με εμπειρία 4000 ετών. Παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας έχει κάποια μόλις χρόνια που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο από Ιατρούς.  Πολύ συχνά με ρωτάνε για τις δυνατότητες του Ιατρικού βελονισμού.

Σας ετοίμασα μία σύντομη παρουσίαση για το τι μπορεί  να κάνει για εσάς, ο βελονισμός.”

Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από διάφορες επώδυνες παθήσεις του σώματος, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία ποικίλλων άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια παλαιά θεραπευτική πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην οποία λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον βελονισμό.

Στη Γαλλία, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει δοκιμάσει τον βελονισμό!

Πώς δρα ο βελονισμός;

Με βάση την Κινέζικη προσέγγιση ο βελονισμός επιδιώκει να απελευθερώσει τη ροή της ζωτικής ενέργειας του σώματος ή “chi”, όπως ονομάζεται, με την τόνωση των σημείων κατά μήκος 14 ενεργειακών οδών. Αυτό οδηγεί στη βαθμιαία αποκατάσταση των βλαβών.

Στην Ιατρική η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική.

Πειράματα έχουν αποδείξει ότι η τοποθέτηση των βελονών αυξάνει τη ροή του αίματος στις περιοχές, όπου τοποθετούνται βελόνες, γεγονός που επιταχύνει σημαντικά τις επουλωτικές διεργασίες του σώματος.

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει αντανακλαστικά του οργανισμού, που με την σειρά τους ενεργοποιούν πολλές, φυσιολογικές νευρο – ενδοκρινής δράσεις του οργανισμού και κυρίως του εγκεφάλου.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην παραγωγή φυσικών βιολογικών δραστικών ουσιών με επίδραση σε πολλαπλά επίπεδα την λειτουργία του σώματος.

 Με βάση την επιστημονική προσέγγιση της κλασσικής Δυτικής Ιατρικής ο βελονισμός διεγείρει το σώμα ώστε να απελευθερώσει τις ενδορφίνες – τα φυσικά παυσίπονα του σώματος.

Πως μπορεί να βοηθήσει;

ΟΙ εφαρμογές του βελονισμού είναι πολλές. Φυσικά σε ένα σύντομο άρθρο, όπως αυτό δεν μπορούν να καλυφθούν…

Μπορείτε όμως να πάρετε μια γεύση…

Βελονισμός και πονοκέφαλος

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων εκ τάσεως. Δύο μεγάλες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με βελονισμό είχαν λιγότερες ημέρες με πονοκεφάλους εκ τάσεως από τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία με παυσίπονα.

Βελονισμός και αυχέναλγια

Πολλές έρευνες απέδειξαν την υψηλή αποτελεσματικότητα του Βελονισμού στην θεραπεία της αυχεναλγίας. Το στρες, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η συνήθης κακή στάση του σώματος ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις με έντονο, χρόνιο πόνο στον αυχένα.

Βελονισμός και ώμος

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του Ιατρικού Βελονισμού στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του ώμου, όπως

  • τις τενοντίτιδες
  • σύνδρομα υπακρωμιακής προστριβής κλπ.

Βελονισμός και οσφυαλγία

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο βελονισμός «λειτούργησε» καλύτερα από τις συμβατικές θεραπείες για πόνους στην πλάτη και στην μέση ενώ το αποτέλεσμα διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες.

Βελονισμός και παθήσεις

(αρθρίτιδα)

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες, πρώιμες έρευνες έδειξαν ότι ο βελονισμός βελτίωσε τον πόνο της αρθρίτιδας στο γόνατο

Ο βελονισμός και αθλητισμός

Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ο βελονισμός για την αντιμετώπιση των τραυματισμών και την  προετοιμασία των αθλητών. Συμβάλει στην αύξηση της δύναμης και της ελαστικότητας των μυών, και αυξάνει την παροχή αίματος προς τους μυς, ανακουφίζοντας και θεραπεύοντας ταυτόχρονα.

Σας παραθέτω μερικά σύντομα βίντεο, που εξηγούν συνοπτικά το μηχανισμό δράσης και τις ενδείξεις του Ιατρικού Βελονισμού…