Πόνος στο χέρι

Ο πόνος στον καρπό ή στα δάκτυλα του χεριού είναι συχνός. Επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία διότι περιορίζει αυτά που μπορεί να κάνει.

Πολύ συχνά η έντονη χρήση του άκρου, πχ. σε γραμματείς, σε χειρώνακτες, είναι η κύρια αιτία του πόνου.

Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως αρθρίτιδα ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές πληροφορίες για τις αιτίες που προκαλούν πόνο στον καρπό ή στο χέρι, καθώς και μερικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για βλάβες στον καρπό.

Οι τενοντίτιδες

Ο καρπός σας είναι μία σύνθετη άρθρωση αποτελούμενη από οκτώ μικρά οστά που είναι διατεταγμένα σε δύο σειρές μεταξύ των οστών του πήχη σας και των οστών στο χέρι σας.

   Οι σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά του καρπού σας μεταξύ τους και με τα οστά του πήχη και τα του χεριού.

   Οι τένοντες συνδέουν τους μυς με τα οστά. Η υπερβολική χρήση του χεριού μπορεί να κουράσει τους τένοντες και να αντιδράσουν. παράγοντας πόνο και οίδημα.

Αυτό ονομάζεται τενοντίτιδα. Η φλεγμονή μπορει να αφορά οποιονδήποτε τένοντα, αλλά συνήθως αφορά εκείνους που σχετίζονται με τον αντίχειρα.

Πχ. Η νόσος του De Quervain είναι μια επαναλαμβανόμενη βλάβη σε έναν τένοντα του αντίχειρα που προκαλεί πόνο στη βάση του αντίχειρα.

   Η θεραπεία είναι απλή: ανάπαυση, κρυοθεραπεία και ίσως λίγα αντιφλεγμωνώδη για μερικές ημέρες, είναι συνήθως αρκετά. Αν τα συμπτώματα παραμείνουν καλό θα ήταν να σας εκτιμήσει ένας ορθοπαιδικός.

Οι αρθρίτιδες

 • Οστεοαρθρίτιδα. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας συμβαίνει όταν ο χόνδρος που περιβάλλει τα οστά  “χαλάει” με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοαρθρίτιδα στον καρπό είναι ασυνήθιστη και συνήθως εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν τραυματίσει αυτόν τον καρπό στο παρελθόν. Παρόλα αυτά η αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα είναι αρκετά συχνή.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μια πάθηση,στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους δικούς του ιστούς είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συχνά αφορά τον καρπό. Εάν επηρεάζεται ένας καρπός, ο άλλος συνήθως είναι, επίσης επηρεασμένος.

Οι θεραπεία των αρθροπαθειών καθορίζεται από τον τύπο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάπαυση και τα αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση ώστε η θεραπεία να είναι επικεντρωμένη στη πραγματική αιτία και όχι στο σύμπτωμα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και άλλες παθολογικές καταστάσεις

 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο καθώς περνάει από το καρπιαίο τούνελ, ένα πέρασμα στην πλευρά του καρπού.
 • Γαγγλιακές κύστεις. Αυτές οι κύστεις μαλακών ιστών εμφανίζονται συχνότερα από την πλευρά του καρπού σας απέναντι από την παλάμη σας. Μικρότερες κύστεις γαγγλίων φαίνεται να προκαλούν περισσότερο πόνο από ότι οι μεγαλύτερες.
 • Η νόσος του Kienbock. Αυτή η διαταραχή συνήθως επηρεάζει τους νέους ενήλικες και συνεπάγεται την προοδευτική κατάρρευση ενός από τα μικρά οστά στον καρπό. Η νόσος του Kienbock συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε αυτό το οστό είναι συμβιβασμένη.

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο και το στάδιο της βλάβης. καλύτερα είναι να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό σας.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

 • Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
 • Οι τραυματισμοί στον καρπό είναι συχνοί σε πολλά αθλήματα, όπως το μπόουλινγκ, το γκολφ, η γυμναστική, το σνόουμπορντ και το τένις.
 • Σε κάθε εργασία που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις
 • Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα χέρια και τους καρπούς σας – ακόμη και το πλέξιμο και το κόψιμο των μαλλιών – αν εκτελείται αρκετά δυνατά και αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του πόνου στον καρπό.
 • Διάφορες ασθένειες ή καταστάσεις
 • Η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.