10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ιατρική κάνναβη

Η αποποινικοποίηση φέτος της Ιατρικής κάνναβης μας «τάραξε» τα νερά καθώς ήταν ένα κλασσικό ταμπού για πολλά χρόνια στην χώρα μας. Πολλά υποσχόμενη ως φαρμακευτικό πλέον προϊόν – υπό προϋποθέσεις βέβαια – πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο της Ιατρικής πια για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικές συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους που κληθήκαμε να απαντήσουμε στους ασθενείς

Τι είναι η ιατρική κάνναβη;

Η ιατρική Κάνναβη είναι το φυτό Cannabis sativa (ινδική κάνναβη, ή μαριχουάνα ή «χόρτο» ) και χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Το φυτό περιέχει 85 δραστικές ουσίες που έχουν ονομαστεί «κανναβοειδή». Μια αδρή ταξινόμηση χωρίζει την κάνναβη σε

 • σε ινδική, το κοινώς «χόρτο», το οποίο περιέχει σε μεγαλύτερες ποσότητες μια ψυχοτρόπο ουσία, την τετραϋδροκανναβινόλη (γνωστή ως THC), η οποία λόγο της δράσης της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Ιατρικούς σκοπούς και
 • στην κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη η οποία περιέχει κυρίως, την κανναβιδιόλη (CBD), ουσία με περιορισμένη ψυχοτρόπο δράση, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων.

Πως δρα η κάνναβη;

Τα δραστικά συστατικά της κάνναβης δρουν στον φυσιολογικό μηχανισμό των καλούμενων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο έχοντας κυρίως αντιεμετική, ορεξιογόνο και αναλγητική δράση.

Οι δράσεις της αφορούν κυρίως:

 • τον έλεγχο του πόνου
 • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος όπως την υποκινητικότητα, τις διαταραχές στην ισορροπία, στον συντονισμό των κινήσεων, στη προσοχή και στη μνήμη
 • τη διέγερση της όρεξης
 • τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως την αγγειοδιαστολή, την υπόταση ή την ταχυκαρδία
 • τη μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη επηρεάζει την λειτουργία και άλλων συστημάτων του οργανισμού, στοιχεία που μπορούν να επεκτείνουν τις εφαρμογές της και στην θεραπεία πολλών ακόμα παθήσεων.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις της Ιατρικής κάνναβης;

Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει την θεραπευτική δράση της Ιατρικής κάνναβης σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, όπως

 • στη σκλήρυνση κατά πλάκας
 • στην επιληψία,
 • στην κατάθλιψη,
 • στην σχιζοφρένεια,
 • στην αϋπνία,
 • στον αυτισμός
 • στο γλαύκωμα
 • στον χρόνιο πόνο (ειδικά στην περίπτωση του νευροπαθητικού πόνου)
 • σε ορισμένους τύπους καρκίνου
 • στην αντιμετώπιση των παρενεργειών από την χημειοθεραπεία, όπως της ναυτίας και της απώλειας της όρεξης.

Ενώ όσο η έρευνα προχωρά, μεγαλώνει και ο κατάλογος των ενδείξεων της Ιατρικής κάνναβης.

Οι μορφές της Ιατρικής κάνναβης;

Η Ιατρική κάνναβη δεν χορηγείται στη φυσική της μορφή, αλλά με κάποια μορφή φαρμακευτικού προϊόντος όπως λάδι, χάπια ή υπόθετα ή και άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές ώστε να διασφαλίζεται  περισσότερο ο χρήστης και η  αμιγώς ιατρική χρήση της.

Οι παρενέργειες της Ιατρικής κάνναβης

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή, προκαλώντας συχνότερα ευφορία ή υπνηλία και σπανιότερα ανησυχία. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να διαρκέσουν 1 έως 3 ώρες.
Μεγάλες δόσεις ιατρικής κάνναβης μπορούν να κάνουν μερικούς ανθρώπους να έχουν ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και παράνοια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει εθισμό ενώ δεν επιτρέπεται η χρήσης της στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η Ιατρική κάνναβη για παιδιά

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης

Η θεραπευτική δράση της κάνναβης έχει οδηγήσει πολλές χώρες στην αποποινικοποίηση της χρήσεως της για Ιατρικούς λόγους, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα και στην χώρα μας.

Σήμερα είναι νόμιμη η συνταγογράφηση της στον Καναδά, σε 16 χώρες της Ευρώπης και σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ. Στο Ισραήλ 30.000 ασθενείς την παίρνουν νομίμως για ορισμένες ασθένειες, ενώ στην Ιταλία την καλλιεργεί ο στρατός.

Το σχετικό νομοσχέδιο

Το σχετικό νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμοί του 2017»  όπου αναφέρονται οι σχετικές ενδείξεις αλλά όχι ακόμα ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να την προμηθευτούν οι ασθενείς στην Ελλάδα. Προς το παρόν προβλέπεται η δυνατότητα παραλαβής από τα κρατικά φαρμακεία.

Σε ποιους χορηγείται και από ποιους Ιατρούς συνταγογραφείται;

 • Χρόνιος επίμονος πόνος (ιδίως πόνος που συνδέεται με καρκίνο ή με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, συστηματική ρευματοπάθεια και ανοσοπαθολογικές καταστάσεις, νευροπάθεια, πόνος από γλαύκωμα). Ειδικότητα: Νευρολογία, παρηγορητική ιατρική, θεραπευτική αγωγή κατά του πόνου, ρευματολογία, ορθοπεδική, παθολογία, οφθαλμολογία και γηριατρική.
 • Σπαστικότητα και σχετιζόμενος πόνος σε πολλαπλή σκλήρυνση, μη επώδυνη επίμονη σπαστικότητα που περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις και την κινητικότητα ή την αναπνοή του ασθενούς, μυοκλονία που προκαλείται από νευρολογικές ασθένειες και λοιπές περιπλοκές της υγείας που προκύπτουν από νευρολογική ασθένεια, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού που περιλαμβάνει τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό ή εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικός τρόμος που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον και λοιπά νευρολογικά προβλήματα. Ειδικότητα: Νευρολογία, Γηριατρική.
 • Ναυτία, έμετος, διέγερση της όρεξης αναφορικά με τη θεραπεία κατά του καρκίνου και του HIV. Ειδικότητα: ογκολογία, μεταδοτικές ασθένειες, γηριατρική.
 • Μετατραυματική αγχώδης διαταραχή (PTSD). Ειδικότητα: Ψυχιατρική.
 • Σύνδρομο Τουρέτ. Ειδικότητα: Νευρολογία.
 • Νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα. Ειδικότητα: Γαστρεντερολογία.

 Είναι Το «μαγικό» φάρμακο ;

Η απάντηση είναι σταθερά όχι. Οι ιατρικές δράσεις της κάνναβης είναι πολλές και θα διευρύνονται συνεχώς όσο συνεχίζεται η έρευνα, αλλά σαφώς δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό βότανο που θεραπεύει τα πάντα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον Ιατρό σας πριν από την χρήση της.