
Το Burnout syndrome έχει γίνει μια από τις λέξεις κλειδιά για τον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μιλάνε για αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» ή απλά «υπερκόπωση ή εξάντληση».
Όσοι πάσχουν από υπερκόπωση αναφέρουν απώλεια ενθουσιασμού για την ζωή και την έντονη παρουσία συναισθημάτων απαισιοδοξίας, χαμηλή αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης και φυσικά ένα μόνιμο συναίσθημα ανεξήγητης κόπωσης. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εμφανιστούν σε περιβάλλον εργασίας, στο σπίτι ή και στα δύο.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερκόπωση ή Burnout Syndrome επηρεάζει αρνητικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία – και ότι το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο. Μια μελέτη του 2007 της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας αποκάλυψε ότι το 75% των Αμερικανών υποφέρει από συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Τα συμπτώματα
Μήπως χτυπάει και για σας κάποιο κουδούνι; Δείτε την παρακάτω λίστα των πιο συχνών συμπτωμάτων της υπερκόπωσης:
• Πόνος – Πολλαπλά επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι, μυϊκοί πόνοι
• Θυμός – Αίσθημα θυμού και ευερεθιστικότητας
• Αδιαφορία – Απώλεια κινήτρων και ενδιαφέροντος
• Αρνητισμός – Αίσθημα απαισιοδοξίας και κυνικότητα
• Κόπωση – Σωματική και συναισθηματική κόπωση
«Εάν δεν είστε σίγουροι αλλά ανησυχείτε, αφιερώστε μια στιγμή και σκεφτείτε το επίπεδο στρες στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στο σχολείο και στο κοινωνικό περιβάλλον.»
Η διάγνωση
Εάν κάποιο από τα συμπτώματα είναι παρόν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή εάν έχει μειωθεί η λειτουργική ικανότητά σας στην καθημερινότητα ίσως να ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
Η θεραπεία
θα πρέπει να αξιολογήσετε το πόσο καλά φροντίζετε τον εαυτό σας και τις προσωπικές σας ανάγκες; Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας εάν αισθάνεστε ότι η ρουτίνα της καθημερινότητας σας επιβαρύνει σημαντικά. Οι περισσότεροι από μας έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το τομέα. Η υπερκόπωση είναι κάτι που ξεκινάει πρώτα από όλα στο μυαλό μας.
Τα πρώτα βήματα
Εάν δεν έχετε ιδέα για το πώς να βελτιώσετε τις πρακτικές της αυτοφροντίδας, ξεκινήστε εστιάζοντας σε αυτούς τους κύριους τομείς: άσκηση, διαλογισμό, ύπνο, κοινωνικοποίηση και διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιείς συνήθειες σε αυτούς τους τομείς μπορούν να έχουν τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη.
Για την καταπολέμηση της εξάντλησης, ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές σε κάθε μία από τις 5 βασικές περιοχές αυτοεξυπηρέτησης:
- Άσκηση – τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα (ανεξάρτητα από την ηλικία)
- Διαλογισμός/ Χαλάρωση – («αδειάστε» συστηματικά το κεφάλι σας τουλάχιστον 10΄την ημέρα)
- Ύπνος – (ρυθμίστε τον ύπνο σας ακόμα και τα Σαββατοκύριακα)
- Κοινωνικοποίηση – (Επικοινωνείτε καθημερινά με την οικογένεια και / ή τους φίλους σας)
- Διατροφή – Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και υιοθετήστε μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια)
Προσέξτε να μην επιλέξετε μόνο κάποιον από αυτούς τους τομείς στον κατάλογο.
Κάντε το καλύτερο για εσάς και εφαρμόσετε τις πρακτικές ευεξίας και στους 5 τομείς για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε το επίπεδο στρες.